teisipäev, 18. märts 2014

Riidest mähkmete keetmine - vajalik või mitte?

Vanasti keedeti marlisid igapäevaselt. Siiani arvatakse nagu see oleks kohustuslik ja ei julgeta riidest mähkmete peale isegi vaadata. Tegelikult ei kannata paljud tänapäevased riidest mähkmed keetmist. Eriti need, mis on sünteetilistest kangastest. Ja keetmine ei olegi vajalik, ammugi mitte kohustuslik. Vähemalt mitte tihti. Mõnedel juhtudel aga aitab ainult keetmine. Näiteks kui...
  • mähe ei ima enam ja põhjuseks on pesupulbri jäägid kangas
  • mähe hakkab ammoniaagi järgi haisema (NB! siis võib mähe isegi löövet tekitada)
  • oled hankinud endale uued nelinurkmähkmed (pleegitamata puuvillas leidub naturaalset õli)
  • lapsel on tekkinud lööve ja tahad olla kindel, et mähkmed seda ei tekita/levita.
Keeta võib nelinurkmähkmeid, mähkmepükse ja mikrokiudsisusid. Ettevaatlik tuleb olla mähkmepükstega, mille küljes on trukid ja/või millel on sünteetilise kanga kiht (nt mikrofliis). Vettpidava kihiga mähkmeid mina keeta ei soovita, aga mõned on seda teinud ilma kahjulike tagajärgedeta.
Vette võib panna seepi, desinfitseerimiseks isegi korgi täis valgendajat aga ka ainult keev vesi aitab mähkmete imavust taastada ning pesuvahendi jääke eemaldada. Eriti käib see mikrokiudsisude kohta. Kui lisad midagi keeduvette siis pärast on vajalik kindlasti mitu-mitu korda loputada ja siis pesumasinas läbi pesta. Samamoodi saab teha ka strippingut, millele polegi eesti keelset vastet. Põhimõtteliselt on tegu mähkmete süvapuhastusega.
Elen kiitis väga keetmist, nii et mõtlesin ka enda mähkmetega katsetada. Mikrokiusisusid keetsin profülaktika mõttes, Imse Vimsed läksid müügiks.
Mikrokiusisud keemas. Seebimulle kui palju :)
Imse Vimse kontuurmähkmed keemas. Parem tulemus aga seebimulle ikkagi on.
Korraga pole mõtet potti palju mähkmeid panna. Kõik oleneb poti suurusest. Arvesta, et mähkmed lähevad õhku täis ja neid on vaja vee alla suruda. Keetmisel mingit ajapiirangut pole aga tavaliselt lastakse mähkmetel podiseda ca 15-30 minutit. Kui vesi jääb väga must siis võid protsessi puhta veega korrata. 
NB! Kindlasti keeda puhtaid mähkmeid!

Linke ka:

Kommentaare ei ole: