teisipäev, 12. aprill 2011

Nelinurkse mähkme voltimine

Traditsiooniline mähe on nelinurkne riidetükk. Tema eeliseks on odavus, mitmekülgsus ja one-size (ehk üks suurus sobib kõigile). Seda saab kasutada ilalapina, mähkimislinana, pudipõllena, soojal ajal tekikesena jne. Ka mähkmena saab seda mitut erinevat viisi voltida, täpselt nii nagu sul parasjagu vaja on. Riide mähkmeks voltimine võib tunduda alguses keeruline aga kui asi selge siis käib see nagu muuseas.
Kõige lihtsam on voltida mähe ristkülikuks ja peale panna mähkmekate. Ainult pissi korral töötab see ideaalselt. Vettpidavad mähkmekatted, näiteks PUL kangast, võivad tunduda naha vastas jahedad, seepärast eelistan ise neid kasutades mähkme kolmunurkseks voltida. Villaheidepükstel pole see nii oluline, lisaks imeb vill ka ise. Rinnapiima lapse puhul soovitan ka kolmnurkset mähet, sest kaka on nii vedel.
Tüdrukutel võib prefoldi voltida riskülikuks nö valepidi, nii et keskele jääks paksem kiht. Ma ise pole seda kasutanud kuna leidsin alles hiljuti selle kohta juhise ja kellegi peal katsetada pole. Poistel jälle võib mähkme voltida eest veel korra kokku, et ette jääks paksem kiht. Lekete vältimiseks, peaks mähe olema üleni mähkmekatte sees.
Kolmnurkseks saab voltide kahte moodi - tavaline kolmnurk või origami stiilis. Kolmnurkne mähe hoiab kindlamalt mähkmekatet määrdumise eest. Et suurendada imavust võib keskele panna ristkülikuks volditud väiksema flanellmähkme või marli. Origami on meie suur lemmik :)
Ka prefolde saab erinevat viisi voltida. Kõige lihtsam on asetada laps laialilaotatud prefoldi peale ja tõsta mähkme alumine äär üles voltides äärmised õhemad ääred keskele kokku. Alt poolt linkidest leiad veel mitmeid viise, kust loodetavasti leiad endale kõige sobivama.

http://www.cotters.ee/mahkimisjuhised
http://www.borntolove.com/folding.html
http://www.clothdiapersreviews.com/how-to-fold-cloth-diapers/#more-73
http://www.dy-dee.com/html/Folding/folding.html

Volditud mähkme võib kinnitada snappyga. Eriti vajalik on see kui kasutad jalga tõmmatavaid vettpidavaid mähkmepükse. Trukkide või krõpsudega mähkmekatte puhul ei ole snappyt vaja. 

NB! Kui joonistest on raske aru saada siis Youtube'st leiab päris mitmeid videod voltimisest.

Kommentaare ei ole: