teisipäev, 21. september 2010

Mähkmetüübid

Tänapäeval ei tähenda mitmekordsete mähkmete kasutamine ainult marlilappe ja kilepükse. Saadaval on palju erinevaid mähkmete variante. Võrreldes USA või Soomega on Eestis valik veel kesine aga loodetavasti turg lähiaastatel suureneb.
Tutvustan veidi lähemalt erinevaid võimalusi:

MARLI - traditsiooniline mähe, tavaliselt 2-3 kordne 80x80 (90x90) suuruses lapp. Võrreldes tavalise valge marliga on tänapäeval saadaval pleegitamata (mahe)puuvillaseid marlisid, mille imavus on suurem kui apteegimarlil. Suureks plussiks marlide puhul on lühike kuivamisaeg. Prefold ehk ette-volditud marli on 3 -st ribast koosnev mähe, mille keskmine riba on paksem, imab rohkem. Neid ei pea nii palju voltima kui marlilappe. Imavad rohkem ja kuivavad kauem. Prefold võib olla tehtud ka pehmest puuvillasest riidest.

FLANELL/FROTEEMÄHE - võivad olla samas mõõdus, mis marli või siis väiksemad nelinurksed, mida kasutatakse imavuse suurendamiseks marli või mähkmepükste sees. Kuivamisaeg veidi pikem kui marlil aga mitte oluliselt. Flanell/frotee ei vetti nii läbi kui marli ja hoiab lapse pepu kuivemana, seepärast sobib just siis kui mähe jääb pikemalt alla (pikem uni või öö).

MÄHKMEPÜKSID/KONTUURMÄHE - tavaliselt flanellist või froteest (leidub ka lihtsalt puuvillaseid) õmmeldud mähe, peale käivad pealispüksid. Leidub nii krõpsudega, trukkidega või täiesti ilma kinnituseta mähkmeid. Imavus on palju suurem kui marlil aga see eest kuivavad kauem. Maksimaalse imavuse saavutavad peale 5-6 pesu (Uskuge, see tõesti on nii!). Kui panna mähkmepükste sisse nelinurkne mähe või sisemähe imavuse suurendamiseks, võib päevasel ajal neid kasutada pealispüksteta. Aga siis peab arvestama, et suurema pissi korral võivad riided märjaks saada.

PAELMÄHE - puuvillast kootud mähe, laseb pissi läbi aga hoiab mähkme paigal. Näide kasutamisest: kokkuvolditud marli + paelmähe + villaheidepüksid/pealispüksid. Kuivavad kiiresti, sest on õhukesed.

SISEMÄHE - vormiõmmeldud mähe, mitmekordne ja suure imavusega. Müüakse kehakujulisi või lihtsalt ristküliku kujulisi. Kasutatakse mähkmepükste sees imavuse suurendamiseks pikemaks uneajaks või ööseks. Kuivab vastavalt sellele kui paks sisemähe on. Sisemähe tehakse imavast materjalist (frotee, flanell, fliis) kuid müüakse ka siid- ja villamähet. Need aitavad parandada punetavat peput ja nahaärritusi.

PEALISPÜKSID/MÄHKMEKATE - vettpidavad ja hingavad, ei aja lapse peput hauduma. Selliseid pükse tehakse tavaliselt PUL, mikrokiust võu muust hingavast vettpidavast kangast. Kinnitatakse trukkide või krõpsuga. Müüakse ka kilepükse või külgedelt seotavaid kilesid aga proovige ise kilepükstega olla - usun, et see on väga ebameeldiv! Kuivavad kiiresti kuna on vettpidavad ja õhukesed. Tavaline puuvillane mähkmekate on välimuselt sarnane aga ei hoia riideid märgumise eest.

VILLA(HEIDE)PÜKSID - alternatiiv pealispükstele. Peenvillast või villaheidest kootud või vanutatud püksid. Peavad pissit kinni. Vill hoiab lapse pepu soojas ka märjana. Sobivad kasutamiseks isegi suvel kuumaga, sest vill hoiab mähkmes kindlat temperatuuri - ei teki ülekuumenemist ega haudumist. Vanutatud pükstel on ees krõpsud aga muidu näevad villapüksid välja nagu lühikese või pika säärega püksid.

TASKUMÄHE - valmis õmmeldud mähe, mille pealmine kiht on vettpidav ja sees imav kiht. Nende kahe kihi vahele käib sisemähe nn taskusse, sellest ka mähkme nimi. Kuna paks sisemähe võetakse pesemise ja kuivamise ajaks välja siis kuivavad need mähkmed kiiremini kui kõik-uhes mähkmed. Sisemine kiht saab siiski iga kord märjaks ja vahetada tuleb tervet mähet.

KÕIK-ÜHES MÄHE (KÜ) / ALL-IN-ONE (AIO) - valmis õmmeldud mähe. Pealmine kiht vettpidav, sees paks (mitmekordsest riidest) imav kiht. Sama mugav kasutada kui ühekordseid. Mina soovitan, olenemata mõnede väidetest, sellist mähet vahetada ka peale igat märgumist. Kuivavad kõigist mähkmetest kõige kauem. Sobivad ööuneks kuna läbi ei vetti.

Saigi vist kõik kirja :) Tuletan meelde, et tegu pole täieliku nimekirjaga, lihtsalt tuntuimate mähkmetüüpide tutvustus.

Riidest mähkmete ABC - tutvustus Looduspere kodulehelt.

Kommentaare ei ole: